Broodbuik
Bij overgewicht denk je niet direct aan brood als boosdoener, maar volgens preventie cardioloog William Davis is tarwe de hoofdschuldige als het gaat om gewichtstoename. Zijn betoog in dit zeer toegankelijk geschreven en belangwekkende boek is dat de tarwe die we nu kennen totaal anders is dan de tarwe van 60 jaar geleden, toen mensen nog nauwelijks overgewicht hadden. Om de honger in de wereld uit te bannen is tarwe genetisch gemodificeerd tot een koren dat makkelijker te telen is en meer opbrengt. De halmen zijn veel steviger en lager dan bij het originele tarwe het geval was en de tarweknoppen zijn veel groter en zwaarder. Het groeit alleen op stikstofmest en kan niet zelfstandig overleven in de natuur. Volgens Davis is het echter misgegaan wat betreft de voedingswaarde, en gooit de moderne tarwe de menselijke lichaamshuishouding door de war. Door het eten van volkorenproducten schiet de bloedsuikerspiegel omhoog met als gevolg overmatige insulineproductie en de ophoping van visceraal vet in de buikstreek. Davis betoogt dat stoppen met tarwe eten leidt tot gewichtsverlies.
Proef op de som
Bij DeRecensie.nl hebben we dat getest. Twee redacteuren hebben tarwe drastisch geminderd voor een periode van drie weken. Tarwebrood werd geminderd en uiteindelijk vervangen door speltbrood (spelt is een nog authentiek graan) omdat het toch lastig is om helemaal geen brood meer te eten. Als lunch aten we ook andere gerechten. ‘s Ochtends aten we fruit. Het resultaat: bij beiden 3 kilo eraf. Er moet dus wel een kern van waarheid in het betoog van Davis zitten, en opmerkelijk dat tarwe, dat gepropageerd wordt als gezond voedingsmiddel bij uitstek, kennelijk toch niet zo gezond meer is. Davis’ boek leest als een trein en hij toont zich daarnaast een uitstekende motivator om direct aan de slag te gaan.