De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

Na het succes van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, kon een opvolger niet uitblijven. Dat is De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden geworden. Was het eerste deel al een hilarisch boek, lezers zullen ook in deel twee niet teleurgesteld worden. Opmerkelijk vond ik wel het voorwoord van auteur Jonas Jonasson, die melding maakt van het idee achter het eerste boek. Het was zijn bedoeling om de lezer te wijzen op de tekortkomingen van de 20e eeuw, zodat we dezelfde fouten niet opnieuw zouden maken.

Maar omdat de mensheid in zijn ogen maar blijft aanmodderen, vertelt hij in dit boek nogmaals hoe slecht de situatie is. Het gekke is dat ik van die boodschap helemaal niets heb meegekregen in het eerste deel. Ik vond het vooral een hilarisch boek vol unieke vondsten en geestige verhaallijnen, maar kennelijk zat er toch iets heel zwaars achter. Zo zie je het verschil in hoe een schrijver een boek bedoelt, en hoe de lezer het oppakt. Ook het tweede deel heb ik niet als maatschappijkritiek gelezen, dus bij mij gaat het weer mis, maar ik heb me in ieder geval weer vermaakt met de nieuwe avonturen van de 100-jarige man.

Waardering: ★★★★☆

Hier verkrijgbaar