De Afluisterstaat – Glenn Greenwald

afluisterstaatGlenn Greenwald staat aan de basis van de onthulling van het grootste schandaal van deze eeuw, de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij was het aan wie klokkenluider Edward Snowden duizenden geheime documenten overhandigde en wie er het eerst over publiceerde. Daarom keken we reikhalzend uit naar zijn boek over de zaak, De Afluisterstaat.

Jammer voor Glenn Greenwald is dat zijn collega Luke Harding bij The Guardian, die zelf niets te maken had met Snowden, met het eerste boek over de zaak kwam, De Snowden Files. Dat maait voor een groot deel het gras voor de voeten weg van Glenn Greenwald.

De inhoud van beide boeken is namelijk grotendeels hetzelfde, een chronologie van de gebeurtenissen. Waar beide boeken uit elkaar lopen is vanaf de situatie in Hongkong, waar Snowden het eerst naartoe vlucht. Op dit punt stopt Glenn Greenwald eigenlijk, en wordt zijn boek vervolgens een soort pamflet, waarin hij ingaat op het alles willen verzamelen door de geheime diensten, de schade van surveillance en de vierde macht.

Een meerwaarde aan het boek van Greenwald is dat hij screenshots van geheime documenten in zijn boek heeft opgenomen, en uiteraard dat dit het boek is van de originele bron.

Waardering: sterstersterster

Hier verkrijgbaar