De leugenmachine – Harald Merckelbach

Hoogleraar psychologie Harald Merckelbach komt in De Leugenmachine met een scala aan gevallen waarin een dader een bepaalde afwijking opvoert en dat deze moet worden vastgesteld door experts.

Opvallend is dat de hoogleraar het vaak niet eens is met andere vakgenoten die in een bepaalde zaak een bepaald advies gaven. Bijvoorbeeld: een man wordt van zijn fiets gereden door automobilist. Die zegt dat hij een epileptische aanval had. Maar als blijkt dat de twee elkaar kenden en bepaald niet op goede voet met elkaar stonden, maakt dat de zaak gecompliceerd. De auteur is echter van mening dat hier echt sprake was van een echte epileptische aanval, en dat de dader dus vrijuit dient te gaan. En zo zijn er nog allerhande aansprekende voorbeelden van bizarre zaken, waarin de waarheid niet altijd even makkelijk te achterhalen valt.

Zo beschrijft Merckelbach een bonte stoet van slaapwandelaars, schizofrene patienten, dronken verdachten, beroepsoplichters, fantasten en zelfingenomen dokters. Een buitengewoon aardig boekje.

Waardering: sterstersterster