De mooie dagen van mijn jeugd

Ana Novac heeft de heruitgave van De mooie dagen van mijn jeugd in het Nederlands niet meer meegemaakt. Op 31 maart 2010 stierf ze in haar woonplaats Parijs. Ana Novac werd in 1929 geboren in Transsylvanië (Roemenië), en in 1944 werd ze gedeporteerd naar Auschwitz, waarna nog vele kampen volgden.

De mooie dagen van mijn jeugd kwam in 1966 voor het eerst uit in Hongarije. Tussen 1967 en 1997 verschenen er vertalingen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en de VS. In de jaren negentig verscheen in Frankrijk een nieuwe editie, bewerkt door de auteur. De nieuwe Nederlandse vertaling is hierop gebaseerd. De mooie dagen van mijn jeugd is het dagboek van het jonge Joodse meisje Ana.

Ze beschrijft de dagelijkse gang van zaken in de concentratiekampen. Niet op een dramatische manier, maar meer zoals het leven is in de praktijk, wat er in haar omgeving gebeurde. Het is dan ook geen overzicht van gruwelijkheden, maar meer het relaas van iemand die zich probeert te redden in de harde realiteit van de kampen.

Waardering: ****