De Oogst Is Voorbij – Geert van der Kolk – Boek van het Jaar 2016

DeRecensie.nl heeft De Oogst Is Voorbij, de roman van Geert van der Kolk, uitgeroepen tot Boek van het Jaar 2016. Dit omdat het een zeer belangrijk boek is dat inzicht geeft in het mislukken van de ontwikkelingshulp aan Afrika. Het boek is gebaseerd op de reizen van de auteur door oostelijk Afrika, en wat hij daar allemaal meemaakte op het gebied van ontwikkelingswerk. In die zin is De Oogst Is Voorbij ontluisterend, want het vertelt een heel ander verhaal dan ons altijd wordt voorgehouden door de zogenaamde ‘goede doelen’.

Dat Van der Kolk in een interview verklaarde dat het niet alleen in zijn roman, maar ook ter plaatse dramatisch gesteld is met de ontwikkelingshulp, geeft te denken. Los daarvan is zijn boek een absolute aanrader. Het vertelt het verhaal van ingenieur Andries Jordaan, die alleen naar Afrika vertrekt om voor een ontwikkelingsproject te gaan werken. Al direct merkt hij dat het een grote puinhoop is, dat het rooskleurige rapport van zijn voorganger op geen enkele manier rijmt met de praktijk, en dat de lokale stammen ook niet zo gecharmeerd zijn van de hulp.

De rode draad door dit verhaal vormt het liefdesleven van ‘mr. Jordan’, want hij verliet zijn land om weg te zijn bij zijn vrouw, en begint in Afrika een affaire met de Britse dokter Pippa Roberts. Hiermee helpt hij zijn huwelijk om zeep, en of de nieuwe relatie standhoudt verklappen we niet. Al met al een echte pageturner die op geen enkel moment teleurstelt.

Waardering: stersterstersterster

Hier verkrijgbaar

Luister hier naar het interview met Geert van der Kolk bij EenVandaag