De Parade 2014

parade2014Theaterfestival De Parade doet deze zomer Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam aan. DeRecensie.nl was erbij in Rotterdam op het Museumpark terrein. We bezochten twee voorstellingen: Deeldelirium en Sport- monologen.

De eerste is een voorstelling van De Deeldeliers, de jazzband van Jules Deelder en Bas van Lier. Zij speelden jazz en tussen de nummers door fungeerde Van Lier als aangever voor Deelder, en was het tijd voor onvervalste ‘deeldereske’ humor. Gordon kreeg een veeg uit de pan als jurylid bij talentenjachten. ‘Om een ander lachen is de goedkoopste vorm van humor,’ aldus Deelder na afloop van de vrolijke voorstelling.

Bij Sportmonologen vertelden twee voormalige topsporters over hun leven. Dat waren Jan Ykema, schaatser, en Jesse Mahieu, hockeyer. Ykema deed nog wel een belletje rinkelen vanwege zijn successen in Calgary, maar Mahieu niet. Bij beider verhaal stond cocaïne centraal. De schaatser vertelde jarenlang verslaafd te zijn geweest aan onder andere deze drug, maar eigenlijk ook aan alle andere drugs die er bestaan, en voor Mahieu maakten drie lijntjes cocaïne een einde aan zijn loopbaan. Het was een interessante voorstelling.

Voorts was de sfeer zoals altijd artistiek. Een klein gemis was de immer onnavolgbare Max Moolenaar, die met zijn absurde voorstellingen de afgelopen jaren toch een vaste klant was geworden op De Parade. Wellicht volgend jaar weer?

Waardering: sterstersterster

Meer info