Dossier Wilders

‘Uitspraken van de meest besproken Nederlandse politicus van deze eeuw,’ dat is de ondertitel van Dossier Wilders. Het is een boek onder redactie van Chris Willemsen, en hij probeert het antwoord op de vraag te vinden wie Wilders nu werkelijk is op basis van zijn eigen uitspraken. Een leuk idee voor een boek, alleen heeft de samensteller zich er wel gemakkelijk vanaf gemaakt.

Het is geen chronologisch overzicht of een selectie op basis van onderwerpen. De samensteller heeft alle citaten van Wilders die hij kon vinden – daar zit zelfs een interview van een van onze redacteuren bij – in willekeurige volgorde door elkaar gezet met keurige bronvermelding. Het zijn allemaal stukjes van een alinea, waarvan er drie of vier op een pagina staan.

Er is geen index, waardoor het niet mogelijk is om op te zoeken wat Wilders ooit heeft gezegd over een willekeurig persoon of onderwerp. Dat enige ordening ontbreekt is zonde, want het vermindert de leesbaarheid en daardoor is er nauwelijks lijn in het boek te ontdekken. Met een fractie meer werk had het boek in een klap nog veel betekenisvoller kunnen zijn.

Waardering: **