Een Ramp Overleven

Auteur Ben Sherwood is gefascineerd door de vraag waarom elke ramp overlevers telt en waarom juist zij de dans ontsprongen. Hij denkt dat er een reden voor is dat juist deze mensen blijven leven, en in Een Ramp Overleven neemt hij ons mee op zijn zoektocht naar de juiste eigenschappen voor een rampbestendig bestaan.

Het meest fascinerende aan het boek zijn de interviews die hij deed met overlevers van rampen. Zo is er het verhaal van een overlever van de gezonken Estonia, een man die op de zijkant van het kapseizende schip klom, terwijl honderden anderen apathisch afwachtten tot iemand ze zou vertellen wat ze moesten doen. Ze verdronken vrijwel allemaal. De overlever wist zich aan boord van een sloep te hijsen, maar daarmee was hij nog niet gered. Uiteindelijk stierf de helft van de opvarenden van de reddingssloep nog.

De theorieën die Sherwood aandraagt over waarom deze man en anderen in vergelijkbare scenario’s juist overleefden zijn interessant. Soms zijn ze ook discutabel, zoals dat het geloof in God je zou kunnen redden, of positief denken bij kanker. Sherwood concludeert zelf ook dat het vaak meer geluk dan wijsheid is waardoor mensen het redden. Toch geeft hij ook een aantal bruikbare tips die nèt het verschil zouden kunnen maken tussen leven en dood.

Waardering: ****