Gezond Verstand – Jo Marchant

gezondMet Gezond Verstand schreef Jo Marchant een buitengewoon interessant boek over het placebo-effect. Marchant, een wetenschapsjournaliste, toont in dit boek aan dat het placebo-effect ondubbelzinnig bestaat, gaat hier dieper op in en legt ook verbanden, bijvoorbeeld met de homeopathie.

Hierbij worden geneesmiddelen duizenden keren verdund, waardoor de pilletjes en drankjes eigenlijk geen werkzame stoffen meer bevatten. Dat het toch werkt voor mensen, wijt Marchant aan het placebo-effect. Hierbij is van belang dat de zieke mens denkt baat te hebben bij het pilletje, maar in andere kwesties blijkt dat zelfs als men weet dat men een placebo krijgt, het alsnog werkzamer is dan niets doen.

Ook de kwestie met antidepressiva, die niet beter scoort dan een placebo, geeft te denken. Geef de mensen een neppilletje, en ze zullen er net zoveel baat bij hebben, maar dan zonder bijwerkingen. Het boek is ook een betoog om placebo’s uit te delen als medicijn, maar dat is nu verboden. Voor die medicatie die niet beter presteert dan een placebo, zou het toch een interessant alternatief kunnen zijn.

Waardering: sterstersterster

Hier verkrijgbaar