Guantánamo – Mohamedou Ould Slahi

GuantánamoWát een boek, Guantánamo van Mohamedou Ould Slahi. Deze gevangene, die nog altijd in de cel zit op Guantánamo Bay, wordt al 13 jaar van de ene naar de andere gevangenis gesleept, om uiteindelijk te eindigen op Cuba. Het is een huiveringwekkend verhaal, dat hij zelf schreef in de gevangenis, en dat na de nodige correcties werd vrijgegeven door de Amerikaanse overheid.

Het is bizar dat deze man, die in de jaren ’90 lid was van Al-Qaeda, maar er daarna niets meer mee te maken zegt te hebben, nooit officieel is aangeklaagd. Na alle verhoren door diverse geheime diensten is hem nog nooit iets ten laste gelegd, en dat is kennelijk mogelijk in Amerika. Op dit moment loopt er een aanvraag waarom hij nog wordt vastgehouden, maar is het al jaren wachten op een antwoord.

Als er iets is dat blijkt uit dit boek, is het wel dat verkeerde connecties je een stempel voor het leven kunnen opleveren, en het leven tot een hel kunnen maken. Mohamedou Ould Slahi doorstond de meest vreselijke martelingen, en weet zelf misschien niet eens dat zijn boek wereldwijd gepubliceerd is. Een huiveringwekkend boek, dat aanzet tot nadenken over de ‘war on terror’.

Waardering: sterstersterster

Hier verkrijgbaar