Jambers – Ik Heb Het Gedaan

jambers

De tv-programma’s van Vlaming Paul Jambers zijn legendarisch geworden. Hij was de eerste die indringende portretten maakte van de Belg in al zijn facetten. In Ik Heb Het Gedaan neemt Jambers de lezer bij de hand op reis door zijn leven, te beginnen bij zijn jeugd en eindigend bij het heden.

Opvallend is dat Jambers meer erkenning voor zijn werk wil dan hij tot nu toe kennelijk gekregen heeft. En dan gaat het vooral om erkenning van tv-recensenten en kenners. Jambers heeft alle recensies die over zijn programma’s geschreven zijn verwerkt in het boek, en vooral Dwarskijker van Humo krijgt een prominente rol. De Nederlandse lezer heeft daar weinig tot geen binding mee. Desalniettemin is de autobiografie van Jambers zeer lezenswaardig en interessant.

Het biedt een inkijkje in de wereld van de televisie en in hoe programmamakers te werk gaan. We zien hoe de kleine Paul begon en hoe hij uitgroeide tot eigenaar van een miljoenenbedrijf. Tussendoor slaat hij zijn wilde liefdesleven ook niet over, opmerkelijk omdat hij daar tot nog toe in interviews niet over wilde spreken. Een fascinerend boek van een fascinerende man.

Waardering: *****

Paul Jambers – Ik Heb Het Gedaan – Uitgeverij Meulenhoff/ Manteau