Marco Bettini – Judasloon

Judasloon is een waargebeurd verhaal over de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Het schetst de criminele carrière van Enzo, die eerst een simpele kruimeldief is, maar later bij de maffia mag komen. Een hele eer voor Enzo, die zo trots als een pauw is op deze erkenning. Toch verliest de Italiaan gedurende de jaren het respect voor de maffiabazen.

Hij ergert zich eraan dat hij steeds achter het net vist als er grote bedragen verdeeld worden, terwijl hij wel de kastanjes uit het vuur moet halen. Bovendien moet hij steeds alert zijn dat hij niet door zijn eigen mensen vermoord wordt. Door een onderbuikgevoel dat hij zelf ook niet kan plaatsen weet hij een aanslag tegen zichzelf te voorzien en weet hij de man die hem neer wilde schieten, om te leggen. Als hij weer eens opgepakt wordt besluit hij uiteindelijk open kaart te spelen met justitie.

Hij vertelt zijn verhaal aan de politierechter die hij van de maffia moest vermoorden, Paolo Borsellino. Daarmee tekent hij onbedoeld diens doodvonnis. Judasloon is een onthullend boek, zeer goed gedocumenteerd en biedt een getrouw inkijkje in de wereld van de maffia.

Waardering: *****