Onbreekbare Eenheid – Andy McNab

Andy McNab was ooit soldaat bij de Britse elite-eenheid SAS, de Special Air Service. Beroemd werd hij als schrijver van het boek Bravo Two Zero, waarin hij een speciale missie tijdens de eerste Golfoorlog beschreef. Jaren later is er nu het vervolg, Onbreekbare Eenheid, over de jaren die eraan vooraf gingen.

Het verhaal begint  met zijn opleiding in de Maleisische jungle, maar het grootste deel van het boek speelt zich af in Noord-Ierland, waar hij deel uitmaakte van het leger dat vocht tegen de IRA. De memoires van McNab zijn zeer lezenswaardig en interessant, omdat hij over een wereld schrijft die altijd uit de publiciteit is gehouden. Hoe streed men tegen de IRA, en vooral, hoe komt het dat zoveel maten van de schrijver uiteindelijk zelfmoord hebben gepleegd?

In het leger bestaat nog altijd schroom om te bekennen dat je aan PTSS, de posttraumatische stressstoornis, lijdt. Onbreekbare Eenheid is vooral ook een pleidooi voor soldaten om deze psychische aandoening te herkennen, bespreekbaar te maken en er iets aan te doen, voordat het te laat is en men zichzelf van kant maakt.

Waardering: stersterstersterster