Operatie Mincemeat en Agent Zigzag

mincemeat agent-zigzag-ben-macintyre-

De Engelse schrijver Ben Macintyre heeft twee fascinerende non-fictie boeken geschreven die nu tegelijkertijd in Nederland worden uitgegeven.

Het grote succes begint vijf jaar geleden in Engeland met Agent Zigzag. In dit boek beschrijft Macintyre het ongelooflijke verhaal van Eddie Chapman, een Engelse crimineel die in de oorlog aan de slag gaat als dubbelspion. Eerst werkt hij voor de Duitsers, daarna ook voor de Britse geheimedienst MI5, die hem voorziet van de codenaam Agent Zigzag. Zijn belevenissen zijn pas recent aan het licht gekomen door vrijgegeven documenten, en zo meeslepend verteld dat het boek door de New York Times werd uitgeroepen tot Notable Book of the Year, Editors’ Choice en Best of the Year Round-Up. Entertainment Weekly noemde het 1 van de 10 beste boeken van het jaar.
Het ‘vervolg’ heet Operatie Mincemeat, weer een waar gebeurd verhaal over de oorlog, en wederom fascinerend. Het gaat over een bijzondere misleidingsoperatie van MI5 waarmee de Duitsers op het verkeerde been werden gezet, waardoor de bevrijding van Europa kon beginnen. In 1940 wordt vlak voor de Spaanse kust een lijk gevonden van een Britse officier, in wiens aktetas zeer geheime documenten worden ontdekt met informatie over de invasieplannen van de geallieerden. In werkelijkheid is deze man echter een overleden zwerver uit Wales en zijn alle document vervalst. Het verhaal dat zich vervolgens ontvouwt lijkt te mooi om waar te zijn, maar bewijst maar weer dat de werkelijkheid vaak boeiender is dan verzonnen verhalen.

Waardering: stersterstersterster

Hier verkrijgbaar

Hier verkrijgbaar