Operatie Storm – John J. Geoghegan

Operatie StormHet lijkt bijna onvoorstelbaar dat er verhalen zijn uit de Tweede Wereldoorlog die nog niet verteld zijn, maar John J. Geoghegan bewijst 70 jaar na dato het tegendeel. Met Operatie Storm heeft hij een intrigerend boek geschreven over de Japanse kant van de oorlogvoering, en dan met name het ultrageheime onderzeebootprogramma.

Weinigen weten dat de Japanners destijds de allergrootste onderzeeboten hadden, de I-400 tot en met de I-405, met een lengte van 120 meter, die fungeerden als onderwater vliegdekschip, en die wel drie vliegtuigen met bommen aan boord hadden, die ze vanuit zee konden lanceren. Hiermee wilden zij Amerika een vernietigende slag toebrengen.

Uiteindelijk is het zover niet gekomen, maar John J. Geoghegan toont in dit boek aan dat het ook anders had kunnen lopen, en wat er uiteindelijk terechtkwam van deze allergrootste onderzeeboten ter wereld. Minutieus beschrijft hij de laatste dagen van deze reuzenonderzeeboten, die trachtten te ontsnappen aan de Amerikanen toen Japan zich al overgegeven had, en wat een spannende verhaal oplevert.

Uiteindelijk lieten de Amerikanen de Japanse onderzeeboten na de oorlog afzinken in de oceaan. Een fraai staaltje onderzoeksjournalistiek, wat een fascinerend boek heeft opgeleverd.

Waardering: stersterstersterster

Hier verkrijgbaar