Proberen Niet Te Proberen – Edward Slingerland

proberenDeze titel vonden we veelbelovend, want iedereen kent het fenomeen van heel erg je best doen en dan juist minder presteren. Dat geldt voor sport, in het werk, eigenlijk op alle fronten. Dat er nu een boek over verschenen is, waarin hopelijk uitgelegd zou worden wat hieraan te doen is, was dus een geweldig idee.

Wás helaas, want het blijkt een boek te zijn over vier vroeg-Chinese denkers: Confucius, Laozi, Mencius en Zhuangzi. De hele 350 pagina’s lang wordt over hen uitgewijd, en het verwarrende is ook nog dat al deze denkers iets anders prediken. De eerste vindt namelijk dat je wél heel lang echt je best moet doen, de tweede vindt dat je onmiddellijk op moet houden met je best doen, de derde vindt dat je je best moet doen, maar niet moet forceren en de vierde vindt dat je alles los moet laten. Zo zijn we nog niks opgeschoten.

En als op pagina 188 eindelijk wordt teruggekomen op de paradox in de praktijk, blijft het hierbij en komt er wéér geen handleiding over hoe het dan wel moet. Voor als je van vroeg-Chinese denkers houdt is dit een prima boek, maar de belofte van de titel wordt totaal niet waargemaakt. Om lezers te behoeden voor teleurstellingen had de titel beter kunnen zijn: Chinese denkers over presteren.

Waardering: sterster

Hier verkrijgbaar