Start From Scratch – Van Vliet en Mastboom

Start From Scratch van platenbaas Raymond van Vliet en journalist Victor Mastboom geeft een compleet beeld van de wereld van de dancemuziek. Het is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel gaat over produceren, het tweede deel over draaien. De theorie wordt aangevuld met voorbeelden uit de praktijk van tal van dj’s die voor het boek zijn geïnterviewd, zoals Armin van Buuren en Hardwell.

Het is bedoeld voor (jonge) mensen die nog helemaal geen idee hebben hoe het werkt in de muziekbusiness, die de te bewandelen wegen nog niet kennen en via dit boek een overzicht krijgen tot wie ze zich kunnen wenden met hun producties en waar ze op moeten letten. Dat is tegelijk ook het nadeel van dit boek, want we hadden stille hoop dat hierin de geheimen van het produceren zouden worden onthuld, maar dat is niet zo.

Tegenwoordig zijn veel mensen door de makkelijk bereikbare software in staat om een track af te leveren, maar die is bijna nooit goed genoeg om uitgebracht te worden. Juist al die mensen die zich afvragen waarom niet, en wat zij eraan kunnen doen, worden van dit boek niet zoveel wijzer als ze zouden willen. Dit omdat niet tot in detail wordt ingegaan op de materie. Daarom is het boek vooral zeer geschikt voor de beginnende dj-producer.

Waardering: ★★★★☆

Hier verkrijgbaar