Waarom de Chinezen de tijd mee hebben

Christine Cayol is een Franse filosofe die al vijftien jaar in Peking woont. In Waarom de Chinezen de tijd mee hebben gaat ze in op het verschil van tijdsbeleving tussen Chinese en westerse mensen. Hoewel China bekendstaat als het land waarin bijna onmenselijk lange werkweken worden gedraaid zonder ook maar een moment vrij, zeker in de fabrieken, betoogt Cayol juist dat Chinezen heel veel tijd hebben.

Eigenlijk omschrijft zij vooral de hogere klassen, de managers en topmensen in het bedrijfsleven, die het ook druk hebben, maar anders met hun tijd omgaan dan hun vakgenoten in het westen. Er is een verschil in zakendoen, zo blijkt, waarin westerse zakenmensen zich laten leiden door hun overvolle agenda, terwijl Chinese zakenlui veel flexibeler met hun tijd omgaan en echte ontmoetingen prefereren boven e-mail contact, ook als daar eigenlijk geen tijd voor is en het neerkomt op heel veel vliegen naar allerlei bestemmingen. Hier zijn zeker lessen uit te trekken, en ook het inzicht dat de auteur geeft in de Chinese cultuur is interessant.

Waardering: ★★★☆☆

Hier verkrijgbaar

Waarom de Chinezen de tijd mee hebben, Hoe tijd je beste vriend kan worden, Christine Cayol. Prijs: € 20,00. Uitgeverij Ten Have, ISBN: 9789025906535