boek

André Hazes & Ik – Jos van Zoelen

HAZES_FrontJos van Zoelen werkte voor André Hazes als zijn beveiliger bij optredens, maar hij was ook zijn vriend. Aan de samenwerking kwam een einde toen Rachel haar intrede deed in het leven van Hazes, die er toen al twee huwelijken op had zitten.

Jos van Zoelen probeert met zijn verhaal de beeldvorming rond André Hazes te corrigeren, zoals die is ontstaan door de overlevering volgens Rachel. Zo is de kritiek van Jos dat de musical rond Hazes bepaald niet waarheidsgetrouw is.

Het boek is samengesteld uit twee gedeelten, waarvan de eerste 100 pagina’s het relaas van de auteur zijn, en daarna komt het interviewgedeelte waarin hij tientallen mensen spreekt die Hazes goed gekend hebben. Vaak zijn het mensen die met André gewerkt hebben tot Rachel in beeld kwam, want haar ouders wisten volgens de geïnterviewden al André’s echte vrienden weg te werken. Dat kon omdat André een wispelturig karakter had, en in principe niemand vertrouwde, zoals ook uit het boek blijkt.

Wat steeds in meerdere verhalen terugkomt is dat de moeder van Rachel haar dochter aan de zanger aanbood toen zij nog slechts 13 jaar was. Hij was toen nog getrouwd. De beelden van een jonge Rachel die zich naakt aanbiedt aan de pafferige Hazes, een scene zoals die geschetst wordt in het boek, blijven beklijven. André Hazes & Ik is doorspekt met Amsterdamse humor en uitdrukkingen, en is een groot succes. Het was even het op een na best verkochte boek van Nederland.

Waardering: sterstersterster

Hier verkrijgbaar