boek

Dansen in de Hemel – Michael Pilarczyk

Dansen in de HemelDansen in de Hemel is de debuutroman van Michael Pilarczyk. Hij werkte drie jaar aan dit boek, nadat hij voor miljoenen het bedrijf had verkocht waarmee hij autoprogramma’s maakte voor RTL. Pilarczyk is nu stationvoice en presentator bij Classic FM.

Uit interviews met Michael valt op te maken dat Dansen in de Hemel een autobiografisch verhaal is. Net als hoofdpersoon Mishka verloor ook Michael al zijn geld op de beurs en naar het schijnt bedroog ook hij zijn doodzieke vrouw. Toch was Pilarczyk niet ‘the God of house music’, zoals de hoofdpersoon in het boek dikwijls aangeduid wordt.

De vergelijking dringt zich op met Komt Een Vrouw Bij De Dokter van Kluun, die ook zijn stervende vrouw bedroog en daarover schreef. In de chronologie van het verhaal vertoont de sterfscène daar ook veel gelijkenissen mee, en is ook emotioneel aangrijpend.

Pilarczyk zette zijn debuutroman zelf in de markt met een eigen uitgeverij, een gelikte website en creeerde mediabuzz, en met succes, want Dansen in de Hemel staat in de Bestseller 60.

Het is een boeiend boek, een meeslepend verhaal en is emotioneel pakkend. Toch is het jammer dat hij gekozen heeft voor de romanvorm, en hij niet zijn eigen autobiografie geschreven heeft. Ingredienten genoeg. Nu blijft het toch steeds gissen wat er wel en niet echt gebeurd is.

Update: het blijkt dat de vrouw van Pilarczyk nog leeft, in tegenstelling tot in het boek, waarin zij overlijdt, en hij heeft naast haar en met haar medeweten een vriendin.

Waardering: stersterster

Hier verkrijgbaar