boek

Dat Is Jaap – Peter van Ingen

Jaap van Zweden is wereldwijd een van de succesvolste Nederlanders in de klassieke muziek. Als topdirigent staat hij voor de meest gerenommeerde orkesten, wat ook een eenzaam bestaan is. ‘Als je over de wereld reist om te dirigeren, van orkest naar orkest, dan sta je er alleen voor. Je staat iedere keer weer alleen voor een orkest. Dat maakt je tot een einzelgänger,’ zegt hij in Dat is Jaap, het buitengewone levensverhaal van topdirigent Jaap van Zweden, geschreven door Peter van Ingen.

Maar: eenzaam is hij niet. ‘Dat word je als je alleen-zijn niet accepteert. Maar dat doe ik wel, het is een illusie om te denken dat je níét alleen bent. Natuurlijk is het verlangen naar Amsterdam en naar Aaltje en mijn kinderen er altijd, maar ik realiseer mij tegelijkertijd dat ik mijn situatie beter kan omarmen dan mij ertegen verzetten.’ Met Aaltje heeft hij vier kinderen, waarvan Benjamin de meeste zorg vereist vanwege zijn autisme. Daarover is hij openhartig in deze biografie, net als over zijn leven in de klassieke muziek. Een mooi eerbetoon.

Waardering: ★★★★☆

Hier verkrijgbaar