boek

De Nederlandsche Cocaïne Fabriek

In De Handelsreiziger Van De Nederlandsche Cocaïne Fabriek van Conny Braam raakt titelfiguur Lucien Hirschland betrokken bij een coke-complot.

Niet alleen is hij het slachtoffer van de junk Robin Ryder die zich aan hem opdringt en bovendien zijn familieleven ontwricht, ook blijkt Hirschland moreel niet achter zijn werk te staan en is hij tot zijn schrik verantwoordelijk voor de aftakeling van de vele coke-verslaafden die hij voorziet van het witte poeder. Het verhaal is gebaseerd op de ware historie van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek, die zo’n honderd jaar geleden legaal actief was.

Vooral soldaten aan het front in WO1 bleken dankzij de drug in staat tot veel langer vechten dan daarvoor mogelijk was. Alle legers waren dan ook grote afnemers, met als gevolg veel verslaafde ex-legionairs, waaronder Robin Ryder. De Handelsreiziger Van De Nederlandsche Cocaïne Fabriek is een intelligent boek met vele lagen en verhaallijnen, die elkaar moeiteloos complementeren en aanvullen. En het is nog spannend ook.

Waardering: ****