boek

Een voettocht langs Rijn en Donau – Patrick Leigh Fermor

voettochtOnze aandacht voor dit boek werd getrokken door de recente uitgave Oorlog Op Kreta ’41-’44 van Wes Davis. Het gaat over de Britse Special Operations Executive, die met allerlei plannen trachtte de Duitse bezetting op Kreta te ondermijnen. Centraal daarin staat Patrick Leigh Fermor, een Britse jongeman die in zijn tienerjaren een voetreis door Europa maakte, en bij de start van de oorlog een bijdrage wilde leveren.

Deze Patrick Leigh Fermor, een kleurrijke figuur, blijkt zelf een verslag van die voetreis geschreven te hebben, en dat is Een Voettocht Langs Rijn en Donau. Hierin vertelt hij alles over deze bijzondere voettocht, die hij in 1933 aanving. Hier schetst hij een beeld van Europa in die dagen, met vooral in Duitsland de opkomst van het nationaalsocialisme, en beschrijft hij nauwgezet alles wat hij meemaakt gedurende deze tip.

Het is een boeiend verslag, vol met overnachtingen op kastelen, waarbij het enige punt van kritiek is dat het wel iets compacter had gemogen. Voor de leesbaarheid was het prettig geweest als alleen de grote avonturen waren meegenomen, en niet al die overnachtingen die niet zo spannend waren.

Waardering: stersterster

Hier verkrijgbaar