boek

Een Zwarte Pyjama – Patricia McCormick

Zwarte pyjamaPatricia McCormick tekende het verhaal op van Arn Chorn-Pond, een Cambodjaan met een levensverhaal dat je in één ruk uitleest. In twee avonden had ik het uit. Het is een verhaal dat niet alleen buitengewoon schokkend is, maar waaruit ook blijkt tot welke misselijkmakende wandaden het menselijk ras in staat is, met als achtergrond juist een filosofie die zij superieur achten aan die van andere mensen.

Het verhaal van Arn Chorn-Pond gaat over het bewind van de Rode Khmer. Iedereen heeft er wel van gehoord, maar pas echt begrijpen wat er toen gebeurd is kun je pas door het lezen van dit verhaal. Arn is een dan elfjarige jongen die van huis en haard verdreven wordt door het nieuwe regime. De extreme communisten van de Rode Khmer haten stedelingen en vinden dat iedereen landarbeider moet zijn. Iedereen die ook maar iets wegheeft van een stedeling wordt vermoord, het liefst door met een bijl het achterhoofd in te slaan.

Arn zag bergen van lijken en talloze wrede moorden, maar toch wist hij het te redden, door geluk en een helder inschattingsvermogen. Een hulpverlener nam hem mee naar Amerika, waar hij in de gelegenheid gesteld werd om zijn verhaal te doen. Een must read.

Waardering: stersterstersterster

Hier verkrijgbaar