5-sterren recensiesboek

Jezus – Fik Meijer

jezusIn zijn boek Jezus schetst Fik Meijer, emeritus hoogleraar oude geschiedenis, een beeld van Jezus Christus. Maar eigenlijk had het beter De Ontmaskering Van Jezus kunnen heten, want hoe verder je komt in het boek, hoe minder er overeind blijft van de mythe die is ontstaan rondom deze zelfbenoemde ‘zoon van God’.

Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat hij talloze broers en zussen had. Ook blijkt er van alles te rammelen aan het verhaal rond zijn geboorte, dat we ieder jaar met kerst weer voorgeschoteld krijgen. Het vreemdste is misschien nog wel dat hij pas op zijn 30e van zich deed spreken. Daarvoor had hij een heel gewoon leven geleid in de familie met al zijn broers en zussen. Toen zag hij opeens het licht en begon te verkondigen over het nakende koninkrijk van God. Zijn broers en zussen en iedereen in zijn omgeving begreep er niets van.

Bovendien blijken er in die tijd heel veel profeten te zijn opgestaan, die soms een veel grotere aanhang hadden dan Jezus, zoals Johannes de Doper. Waarom Jezus’ verhaal dan toch het meest succesvol is gebleken, is te danken aan zijn volgelingen, die de geschiedenis achteraf hebben ingekleurd. Pas vele tientallen jaren na zijn dood kwam het eerste evangelie tot stand. En pas 500 jaar na zijn overlijden werd de christelijke jaartelling ingevoerd. Na het lezen van dit boek vraag je je af waarom wij deze telling ‘in godsnaam’ nog hanteren, en waarom we kerst ieder jaar vieren. En dat Jezus is opgestaan uit de dood, ook daar klopt volgens de historische bronnen helemaal niets van. Een vrolijk Pasen alvast.

Waardering: stersterstersterster

Hier verkrijgbaar