boek

Man Is Stoer, Vrouw Is Hoer

Man Is Stoer, Vrouw Is Hoer is het relaas van Anna, die twaalf jaar getrouwd was met een loverboy, al had ze dat zelf niet in de gaten. Haar man, de 38-jarige I.C., is onlangs veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens mensenhandel, vrijheidsberoving, verkrachting en witwassen.

Het hof achtte bewijs voor verkrachting en vrijheidsberoving geleverd, waardoor de straf hoger uitpakte dan de eis. Het hof bepaalde tevens dat C. een van zijn slachtoffers ruim 55.000 euro schadevergoeding moet betalen. Het overgrote deel hiervan zijn inkomsten die het slachtoffer verdiende in de prostitutie, maar aan C. moest afstaan. Anna is een wat naïeve vrouw uit het Oostblok, die met de regelmaat van de klok wordt mishandeld en verkracht door C..

Het verhaal is een bizar relaas dat inzicht geeft in waarom vrouwen als Anna bij een man blijven die hen slecht behandelt. Spannende verhalen over de prostitutiewereld biedt het boek niet. Het blijft beperkt tot het gezichtspunt van Anna, die altijd heeft gedacht dat haar man enkel chauffeur was voor hoertjes. Man Is Stoer, Vrouw Is Hoer leest als een trein.

Waardering: ****