Zout Suiker Vet – Michael Moss
De bestseller uit Amerika is nu vertaald in het Nederlands. Aan de andere kant van de oceaan deed Salt Sugar Fat, How The Food Giants Hooked Us, veel stof opwaaien, ook omdat het van de hand is van Michael Moss, een onderzoeksjournalist van de New York Times die eerder de prestigieuze Pulitzerprijs won. Hij beet zich vast in bewerkte voeding en ontrafelde de werking van zout, suiker en vet. Zout is de smaakversterker, vet geeft een romig mondgevoel en versterkt smaakstoffen en suiker zorgt voor een directe genotsensatie. Door het boek krijg je een goede indruk van wie de dienst uitmaken in de internationale voedingswereld, namelijk enkele multinationals die daar welhaast een monopolie hebben. Zij worden nu ook steeds meer verantwoordelijk gehouden voor de obesitasepidemie die vooral Amerika treft. Toch blijkt het nog niet zo eenvoudig om zout, suiker en vet te minderen in bewerkte voeding. Moss ontdekte in de laboratoria van de voedselgiganten dat dit voedsel zonder of met minder zout, suiker en vet, proeft als smakeloos karton. Ook is opvallend dat blijkt dat de topmensen uit die bedrijven zelf zo weinig mogelijk bewerkt voedsel eten. Overigens is het niet zo dat je nu ook het zoutvaatje van tafel moet halen, want dat blijkt slechts voor een heel bescheiden deel bij te dragen aan de zoutconsumptie. Een zeer lezenswaardig boek dat een inkijkje biedt tot in de keuken van de grote voedselbedrijven en de machinaties ontrafelt die bewerkstelligen dat zout, suiker en vet tot in lengte van jaren in grote hoeveelheden in bewerkt voedsel aanwezig zullen blijven.